Valitse sivu

Hyvää itsenäisyyttä!

itsenäisyys on kaiken toimintamme perustassa. Mikäli toimijan itsenäisyys viedään, niin koko toiminnan mieli ja tarkoitus häipyy. Tämä lainalaisuus on hyvin tiedossa, mutta käytännössä huonosti ymmärretty, vaikka taloudellisetkin tulokset paranevat, jos kunnioitetaan asiakkaan ja työtiimien itsenäisyyttä.

Näihin aikoihin 79 vuotta sitten meillä oli äärimäisen epämukava tilanne ja suomalaiset olivat valmiita poistumaan mukavuusalueelta säilyttääkseen itsenäisyyden. Mikä sai isovanhempamme tai heidän vanhempansa liikkeelle ja tekemään äärimmäisiä tekoja itsenäisyytemme säilyttämiseksi? Yhteinen päämäärää ja arvot olivat aikakauteen nähden yllättävän selkeinä ja yhtenäinen kansa taisteli voitokkaasti itsenäisyytemme puolesta. Me olemme saaneet nauttia sen jälkeisestä hyvinvoinnista monella tapaa.

Organisaatiossa ei pitäisi olla vaikeuksia ymmärtää kuinka tärkeää itsenäisyys on asiakkaille ja työntekijöille. Tämä perustarve on arjen kiireessä päässyt unohtumaan, kun tilanne saattaa hoitua nopeammin päättämällä ja tekemällä toisten puolesta. Pieni uhraus itsenäisyyden tarjoamiseen tuottaa kuitenkin pitkällä tähtäimellä huomattavasti enemmän hyvinvointia kuin määräily, ohjailu ja kontrollointi. Toki laadukkaassa, inhimillisessä ja tuloksekkaassa toiminnassa on muitakin tärkeitä elementtejä, mutta tänään halusin puhua itsenäisyydestä.